Милиардерът Джордж Сорос продължава да залага на възстановяването на сектора на имотите в Испания

Милиардерът Джордж Сорос продължава да залага на възстановяването на сектора на имотите в Испания. Той е сред инвеститорите в испанския фонд за имоти Hispania, който предстои да излезе на борсата, съобщава Ройтерс.

В края на миналата година се появиха информации, че инвеститорът е купил 3% в испанската строителна компания FCC. По-рано Бил Гейтс купи 6 на сто от акциите на същата компания за 113,5 млн. евро.

Испанският инвестиционен фонд, в който е инвестирал Сорос, е привлякъл 314 млн. евро от инвеститори. Освен Джордж Сорос, в него средства е вложил и Джон Поулсън.

Сред другите големи инвеститори, участвали в набирането на средства, са Quantum Strategic Partners LP, Moore Capital Management LLP, APG, Cohen & Steers Inc. и Canepa group, информира Bloomberg.

Hispania планира да набере около 550 млн. евро от инвеститори. Фондът е набрал почти 60% от сумата, а целта му е за 15% възвръщаемост, според проспекта, който е публикуван на сайта на Мадридската фондова борса, посочва Ройтерс.

Инвестиционните фондове, насочени към имотите, са сравнително нови за Испания. Правителството наскоро промени законодателството, свързано с фондовете за инвестиции в имоти и облекчи и регулацията на наемите, което направи сектора изключително привлекателен за инвеститорите.

Hispania ще има сложна структура, като инвеститорите всъщност ще притежават дял от компания, която ще притежава фонд, инвестиращ в имоти. Това ще заобиколи някои рестрикции и ще позволи и инвестиции в дълг, свързан със сектора на имотите в Испания, както и дялове в компании за имоти, пояснява информационната агенция.

Джордж Сорос залага и на възстановяването на сектора на имотите в Италия, който все пак не претърпя чак такъв срив, през какъвто премина този в Испания. Милиардерът е купил 5% от Immobiliare Grande Distribuzione (IGD) – италианската група, която притежава редица апетитни шопинг центрове и инвестира и в строителство на търговски центрове, допълва Ройтерс.

Quantum Strategic Partners, която се управлява от Soros Fund Management, в понеделник купи около 3,15 на сто от IGD от самата компания, а останалите 2,75% – от втория по големина акционер в нея Unicoop Tirreno. Така на практика Сорос е вече третият най-голям инвеститор в италианската компания.

Стойността на сделката засега не се разкрива, но по сегашни цени 5-те процента от IDG струват около 19,7 млн. евро.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова / Инвестор